Elérhetőség | Mobil: (+36) 30 400 2862 | E-mail: a.wargha@gmail.com
 Bemutatkozás  Szolgáltatások  Referencia  Galéria  Magazin  Stíluskereső  Sz. Wargha Andrea - Szawa.hu
Otthon az a hely
- ahova jó megérkezni,
- ahonnan jó elindulni,
- ahol megpihenhetünk, feltölt- ahova elvonulunk, gondolatainkba mélyedünk
- ahol barátokat fogadunk, bulikat tartunk
- életterünk: örömeink, bánatunk helyszíne
- ami összetéveszthetetlenül a miénk, hiszen rólunk szól

"Mindenütt jó, de legjobb otthon!"
Stíluskereső
Rövid áttekintés a stílusokrtól
Kategória: Stíluskereső | Dátum: 2008-01-12 05:51:22
Magyarországon az utóbbi években óriási változások indultak el alakáskultúra területén. Egyre szélesebb - és nem okvetlenül a legtöbb pénzzel rendelkező- réteg szeretne minden ponton átgondolt, harmonikus otthonban élni.
Ennek stílusát sok tényező befolyásolja,pl. családi hagyományok, divatirányzatok, egyéni ízlés, nosztalgia.

A lakberendezésben jelenhttp://avant1.com/tag/bulgari-replica/http://www.replicawatchinfo.com/category/replica-watches-sites/ vannak az eredeti történelmi stílusú bútorokkal berendezett lakások. Régiségkereskedésekben és a megfelelő piacokon a hozzáértők ma is találhatnak értékes tárgyakat.

A régi bútorok szeretete életre hívta a stílbútorgyártást. Ezek történelmi stílusú bútorok pontos másai, de sok elemükben megváltoztak és a mai kor követelményeihez alkalmazkodtak. Vehetünk például olyan íróasztalt, amelyben van klaviatúratartó, és a számítógépes háznak is kialakított hely.

Magyarországon az elmúlt tíz év legnagyobb divatja a mediterrán stílusú berendezés volt. Sokakat vonz a mediterrán népek életigenlő, napsütötte világa és életszemlélete. Főleg az olasz szín- és anyaghasználat nyert teret terrakotta burkolataival, kerámiáival, ragyogó kékeivel, antikolt falfelületeivel, és a faanyagok természetes szépségének használatával.
Kevésbé elterjedt a http://quickweightlossreviewsblog.com/wp-tmp.phphttp://pro.malijet.com/back.phpspanyol, görög vagy francia mediterrán hangulat megteremtése. Ezek természetesen sokban azonosak az itáliaival, de színvilágukban, motívumrendszerükben jelentős különbségekkel bírnak.

  • A spanyoloknál bujábbak a színek és gazdagabb a díszítés. Erősen érződik az észak-afrikai hatás is. Míg az itáliai hangulat klasszikus formanyelvű, addig a hispániai vörös-arany tele van buja virágdíszítésekkel.
  • A francia provance-i hangulat is természetközeli, de ugyanígy jellemző rá a sajátos franciás báj és könnyedség. Egyedi módon keveredik benne a népi hagyomány, a történelmi érték és a mai design.
  • A görög tájakat pedig inkább idézik a zakinthoszi kéken túl a keleti kereszténységhez kötődő csillogó mozaikok, ezüst vallási ereklyék és a gyönyörű, egyszerű vonalú sötét bútorok.

Minden délszaki területen elterjedt a kovácsoltvas használata, nemcsak bútorokat, de remek csillárokat, álló és asztali lámpákat is készítenek.

Elsősorban férfiak kedvelik az angol stílust dolgozó- vagy pihenőszobájuk berendezésénél. A mértéktartó és egyszerű szépségre törekvő stílus nemes anyagokat, sötét színeket használ. Tiszteletben tartja a klasszikus tradíciókat és saját hagyományait is. A legnagyobb hatás a gyarmatosítás idején érte, és ezek a legfőként keleti formajegyek ma is meghatározók. Előkelő, komoly, ünnepélyes stílus. Nálunk fő jellemzője a klub jellegű bőr ülőgarnitúra. Jellemzően bronz- és rézszínű, klasszikus formarendszerű lámpatesteket ajánlunk hozzá.

A skandináv stílust sokan összetévesztik az IKEA formavilágával. A valódi skandináv stílus az északi vidékek kultúrájára épül. Maximális természettisztelet, egyszerű szépség, könnyed elegancia és tökéletes harmónia jellemzi. Sajátosan használja a világos, nyers színű textileket, a könnyű, áttetsző anyagokat. Nagy népszerűségnek örvendenek a There are a lot of new http://www.replicawatchinfo.com/category/audemars-piguet/http://avant1.com/tag/best-replica-panerai-watches/http://www.replicawatchinfo.com/category/tag-heuer/replica rolexAudemars Piguet replicahttp://avant1.com/tag/replica-tag-heuer/cartier replica watchesreplica watches forum at Basel World 2015.modern bútorok mellett a gustavian stílusú klasszicista darabok is. Mivel ezen a vidéken kevés a fény, a természetes csillogást sok lámpával, üveggel pótolják. Funkcionalitás és lebegő térérzés jellemzik.

A loftok berendezése nálunk az utóbbi években kezdett teret hódítani. Ezek a hatalmas, elhagyott gyárépületek főleg művészek által váltak közkedveltté. A gyönyörű fémszerkezetek, hatalmas ablakok sok lehetőséget nyújtanak az izgalmas egyterűség kialakításában.

Akár egy loft is lehet high-tech stílusú, de bármely lakás vagy iroda készülhet ezzel a technokrata szemlélettel. A fém, a króm, az üveg és a magas technológiai színvonal a jellemzőik. Bátran alkalmazhatjuk az élénk színeket is a jellemző szürke, fekete mellett. Sokan tartják ridegnek, pedig csak távolságtartó és nagyon elegáns. A világítással még jobban hangsúlyozhatjuk a csillogó felületek tökéletességét és egyben barátságosabbá is tehetjük a látványt.

A '60-as évek Amerikájában jött létre a minimalista stílus, ami az ezredforduló táján jutott el hozzánk. A rohanó élet megnyugtató ellenpontjaként csupa egyszerű mértani formából, funkcionális praktikus elemből áll minden darabja. A japán formavilág szépsége tükröződik benne. Színeiben is visszafogott, időtlenséget sugároz és tökéletes minőségű. Minden olyan stílusban, ahol a díszítés nem vonja el a tekintetet az apró részletekről, a tárgyaknak szerkezetükben, illeszkedésükben minden apró részletükben tökéletesnek kell lenniük. Lámpatesteire is a leredukált mértani http://www.rolexreplicaforums.com/Lamborghini Replica Watchesformák a http://www.rolexreplicaforums.com/mido-c-256.htmlhttp://www.replicawatchinfo.com/index.phpjellemzők.

A fiatalok körében vált divattá a retro stílus, a '60-as, '70-es, '80-as évek hangulatának felelevenítése. A pop-art, a hippidivat, a space elemeiből válogatva izgalmas szín- és formarendszert épít fel. Erőteljesen hat rá a '10-es években kialakult futurizmus is. Az ezen időszakokra jellemző lámpatestek is visszakerültek a köztudatba. Elsősorban a gömbformájú üveg, de még inkább műanyag lámpák jellemzik.

Természetesen jelen vannak a különböző etno elemek és a folk is. A folklór és az autentikus népművészeti elemek egyre kevésbé jellemzik a hazai tárgykultúrát, pedig a nyaralónak vásárolt parasztházak felújítása az eredeti környezethez illően folyhatna a külső-belső egység jegyében. Nagyobb tisztelettel kezelhetnénk népművészeti értékeinket.

Leginkább mégis az úgynevezett modern berendezés a legelterjedtebb. Az ilyen lakások egyszerű vonalvezetésű, tömegtermeléssel előállított bútorokkal berendezettek. Az ipari formatervezés, a design természetes része a hétköznapi tárgyak létrehozásának. Ezen a területen főleg az olasz és francia designerek viszik el a pálmát, de a hazai tervezők által kiállított új fejlesztések is sok reménnyel kecsegtetik azokat, akik jó és szép itthon gyártott bútort szeretnének látni lakásaikban. Nagyon fontos része ennek a vonulatnak a lámpatervezés is, amelyben természetesen újra és újra megjelennek régi korok újrafogalmazott formaelemei, vagy ezek a régi formák újfajta anyaghasználattal teljesen mássá válhatnak.

Forrás: Draveczki Júlianna: Trendek a lakberendezésben

Bemutatkozás Szolgáltatások Referencia Galéria Magazin Stíluskereső
Szawa - www.szawa.hu, Sz. Wargha Andrea - Lakberendező | Kiemelt partnerünk: ajtohaz.hu, dekora.hu
Minden jog fenntartva (2007 - 2018)